fbpx

Waar komt ons vlees vandaan?

Ik loop in de supermarkt en denk: Hoeveel vlees uit Nederland zal hier liggen? 10 procent? 20 procent? Als ik thuiskom en google uit welke landen ons vlees in de supermarkten komt, schrik ik. Bijna 80 procent van al het vlees dat ons land importeert, komt uit tien landen over de hele wereld!

Rundvlees uit Argentinië! Waarom? Weet je hoe ver dat is? Brazilië! Waarom? Weet je wat ze daar doen? Ze ontbossen land, om daar vervolgens vee op te laten grazen en het vlees daarna te exporteren naar Europa!
Maar het is niet alleen rundvlees uit de lange en milieubelastende voedselketen komt. Ook de kip kan er wat van. Thaise en Braziliaanse kip wordt naar Nederland gevlogen, waar het wordt bewerkt om het taaie kippenvlees mals te maken, om vervolgens weer te worden geëxporteerd… zucht…
Laat ik dan ook maar even naar de varkens kijken…
Hier word ik iets minder verdrietig van. Het varkensvlees komt vooral uit Duitsland, Engeland, Polen en België. Dit is in ieder geval binnen de EU, maar kies dan wel voor een Beter Leven-Keurmerk, een predikaat van de Dierenbescherming. Dan weet je in ieder geval zeker dat het varken een goed leven heeft gehad.

Nou, ik ben eruit! Ik koop geen vlees meer in de supermarkt. Bij De Buurman weet ik waar het vlees vandaan komt en dat is goed. Dat komt namelijk gewoon uit Nederland. En soms ook nog eens heel erg dicht bij huis. Wat fijn!
Sinds september hebben we bij De Buurman ook vers vlees in ons assortiment. We hadden natuurlijk al het diepgevroren BIO Polderhoen uit Lelystad, BIO varkensvlees uit Heino en Natuur Rund uit Beerze-Ommen, maar de herkomst van het verse vlees is ook natuurlijk ook goed. Ik zet het voor je op een rijtje: We hebben vlees Út ‘e Regio uit Friesland, Kloostervarkens uit Limburg en Tante Door haalt haar kip verspreidt door het land.
Ik word erg blij van de keuze voor deze leveranciers en neem me voor om de 3 komende weken vlees Út ‘e Regio, Kloostervarkens en Tante Door uit te lichten, zodat ik iedereen met een gerust hart kan laten weten dat het vlees in de schappen van De Buurman van goede afkomst is!

Tot snel!
Loes

Ps: Ik wil nog wel even applaudiseren voor AH en Lidl, zij zijn in 2021 gestopt met de import van vlees uit Brazilië.

Reageren