De keuze van de Buur – Iedereen maakt zijn eigen keuzes als het gaat om voeding. Er zijn veel gradaties in gezond en bewust eten. Veel mensen hanteren globaal de schijf van vijf. Steeds meer mensen gaan voor biologische voeding. En waar de een houdt van een stukje vlees, kiest een ander bewust voor natuurvlees en gaat weer iemand anders als vegetariër door het leven. In de rubriek ‘de keuze van De Buur’ geven we klanten en partners van De Buurman het podium om hun keuze toe te lichten en wellicht anderen te inspireren of adviseren.
De Buurman zelf, eigenaar Jeroen Stegeman, trapt af.

‘Vooropgesteld, ik respecteer ieders keuze ten aanzien van eten. Zelf ben ik grootgebracht met verse, onbewerkte voeding van eigen bodem. Mijn ouders hebben mij laten inzien dat het belangrijk is om tijd te nemen voor goede voeding. Dat beschouw ik als een groot goed.

Niet gek dus dat mijn vrouw Marloes en ik onze kinderen met dezelfde waarden grootbrengen. Met De Buurman willen wij ook breder de waarde uitdragen van een goed en eerlijk voedselsysteem, waarin iedereen kan genieten van de unieke, smaakvolle en gezonde producten die hier gewoon in de regio worden geteeld en geproduceerd.

Jong geleerd, is oud gedaan

Mijn vader was SRV-man en verkocht producten van boeren en tuinders uit de buurt. We aten uit volgens de seizoenen, groenten uit onze eigen groentetuin of van mijn oom die tuinder was. Zo leerden we al jong alle smaken kennen. De allerlekkerste aardappelen komen van de kleigrond, weet ik. Die haalden we bij mijn oom die een rundvee- en akkerbouwbedrijf had, tien kilometer verderop. Mijn ouders gaven het goede voorbeeld, vind ik. Een voorbeeld dat ik wil volgen met mijn eigen kinderen.

Goede voeding noodzakelijk voor ontwikkeling kinderen

In de jaren 80 volgde ik de middelbare agrarische landbouwschool en werkte ik in de vrije tijd bij boeren. Het was in die tijd gebruikelijk om het beste voer aan de melkproducerende koeien te geven. Kuilvoer van mindere kwaliteit ging naar de pinken, de jongere koeien. In die jaren groeide echter het besef dat dat niet wijs was. Als zo’n dier in de toekomst productie moet leveren, dan is het niet slim haar de verkeerde dingen te voeren.

In feite is het niet anders met kinderen. Als jij wilt dat je kind gezond is en presteert, dan is goede voeding uitermate belangrijk. Kinderen zitten in de groei, hun hersenen zijn volop in ontwikkeling. Dan is het dus heel belangrijk ze gevarieerd en gezond te laten eten en zo de nodige bouwstoffen en energie mee te geven.

Spelenderwijs betrekken

Toen we zelf kinderen kregen, was duidelijk: wij gaan niet bezuinigen op goede voeding. We hebben de kinderen van jongs af aan spelenderwijs eten laten ontdekken. Ze laten helpen in de keuken en kennis laten maken met verschillende smaken. Natuurlijk vinden ze niet alles lekker, maar de regel is altijd geweest: in ieder geval drie hapjes eten. Inmiddels eten ze vrijwel alles.

Weg met ‘hap-slik-weg’

Wij zijn geen bank-eters. Als het even kan, eten we met z’n vijven aan tafel. Die momenten zijn waardevol. Juist in een tijd waarin iedereen zo druk is. De grote supermarkten spelen hierop in en gaan vooral voor gemak. Maar ik denk dat je opnieuw je prioriteiten moet stellen. Genieten van goede voeding zou een van de belangrijkste dingen moeten zijn.

Een voorbeeld? Onlangs hadden we in de Maaltijdbox best een tijdrovend recept. Ik heb aardappels en bieten staan schillen, alles in blokjes gesneden -ik ben daar sowieso niet zo snel in-. Maar uiteindelijk was ik wel blij. Het is voor mij pure ontspanning. Je bent met mooie producten aan het werk, het resultaat was heerlijk en het is goed voor maag en darmen.

Als je het mij vraagt, moet de mindset dus anders. We schatten dingen soms verkeerd op waarde en laten ons leiden door de waan van de dag. Het resultaat is: hap-slik-weg en weer door. Maar laten we meer aandacht hebben voor wat echt belangrijk is. Goede, pure voeding is mijns inziens absoluut een van die prioriteiten.’

Ook je verhaal delen?

Op welke manier eet jij bewust? Wil je je verhaal delen? Laat het ons weten via vers@debuurman.nu.

Benieuwd hoe de kinderen van Jeroen omgaan met eten? Lees dan dit interview met zijn dochter en haar vriendin.