fbpx

Ik loop in de supermarkt en denk: hoeveel vlees uit Nederland zal hier liggen? 20 procent? 40 procent? Als ik thuiskom en google uit welke landen het vlees in de supermarkten komt, schrik ik. Bijna 80 procent van al het vlees dat ons land importeert, komt uit tien landen over de hele wereld!

Rundvlees uit Argentinië! Waarom? Weet je hoe ver dat is? Brazilië! Waarom? Weet je wat ze daar doen? Ze ontbossen land, om daar vervolgens vee op te laten grazen en het vlees daarna te exporteren naar Europa!
Maar het is niet alleen rundvlees dat uit de lange en milieubelastende voedselketen komt. Ook de kip kan er wat van. Thaise en Braziliaanse kip wordt naar Nederland gevlogen, waar het wordt bewerkt om het taaie kippenvlees mals te maken, om vervolgens weer te worden geëxporteerd… zucht…
Laat ik dan ook maar even naar de varkens kijken…
Hier word ik iets minder verdrietig van. Het varkensvlees komt vooral uit Duitsland, Engeland, Polen en België. Dit is in ieder geval binnen de EU, maar kies dan wel voor een Beter Leven-Keurmerk, een predikaat van de Dierenbescherming. Dan weet je in ieder geval zeker dat het varken een goed leven heeft gehad.

Nou, ik ben eruit! Ik koop geen vlees meer in de supermarkt. Dan nog liever géén vlees. Bij De Buurman weet ik waar het vlees vandaan komt en dat is goed. Dat komt namelijk gewoon uit Nederland. En soms ook nog eens heel erg dicht bij huis. Wat fijn! Ik kies vanaf nu alleen voor goed vlees of geen vlees. Gelukkig ben ik ook trotse afnemer van de maaltijdbox van De Buurman en weet ik zeker dat het vlees dat daar in zit ook van ‘goede afkomst’ is.

Ik word erg blij van het vlees assortiment bij De Buurman: goed vers vlees van Út ‘e Regio uit Friesland, Kloostervarkens uit Limburg, Hollandse kip van Tante Door én natuurlijk het diepgevroren vlees van ‘goede afkomst’: BIO Polderhoen uit Lelystad, BIO varkensvlees van Neimeijer uit Heino en Natuur Rund van Vechtdal Hooglanders uit Beerze-Ommen.

Goed bezig De Buurman! Laten we samen de Wereld een beetje beter maken!

Loes

Reageren